COPD revalidatie-reactievatietraining – Paramedisch Centrum Schiedam-Vlaardingen – Schiedam

COPD revalidatie-reactievatietraining

COPD revalidatie-reactievatietraining

Sinds 2005 is het Paramedisch Centrum Schiedam actief met het begeleiden van patiënten met COPD. Martin de Raaij stond als fysiotherapeut van het Paramedisch Centrum Schiedam mede aan de wieg van een samenwerkingsverband in de regio Nieuwe Waterweg-noord. Dit samenwerkingsverband tussen longartsen en longverpleegkundigen in de regionale ziekenhuizen (tweede lijn) en de fysiotherapeuten welke zich hadden toegelegd op de begeleidende, reactiverende en revaliderende trajecten in de eerste lijn van de gezondheidszorg.

Vanaf 2009 is het PMC-Schiedam tevens betrokken bij het ontwikkelen van het samenwerkingsverband met de huisartsen (eerste lijn) met betrekking tot de zorg omtrent COPD.

COPD is een verzamelnaam van aandoeningen waarbij de longen chronisch ontstoken zijn. Door de chronische ontsteking verslechtert de longfunctie en ontstaan er klachten zoals benauwdheid, moeheid, terugkerende infecties en hoestbuien. De ontstekingsreactie hebben via de bloedbaan effect op het gehele lichaam.

Tijdens bewegen gebruiken spieren energie, hiervoor is zuurstof nodig. Hoe meer spieren/spiervezels u tijdens het bewegen aanspreekt hoe meer zuurstof het lichaam nodig heeft. De aanvoer van zuurstof is door de COPD verminderd waardoor er eerder vermoeidheid en benauwdheid bij inspanning optreed. Hierdoor neemt de lichamelijke conditie sterk af waardoor het dagelijks functioneren steeds moeilijker wordt.

Uit wetenschappelijk onderzoek bij patiënten met COPD is gebleken dat het regelmatig trainen, het verbeteren van uw lichamelijke conditie, de belemmeringen in het dagelijks leven verminderd.

Bij regelmatige training blijkt het lichaam in staat te zijn om de zuurstof opname, ondanks de COPD, te laten toenemen. Het gevolg is dat de spieren in staat zijn tot meer inspanning, hierdoor neemt de kracht en conditie toe en de benauwdheid af. Dit heeft tot gevolg dat de training kan worden uitgebouwd voor verdere verbetering van uw conditie en de belemmeringen in het dagelijks leven verminderen.

Om dit te bereiken moet u aan een aantal voorwaarden voldoen:

Het COPD revalidatie- of reactiveringsprogramma bestaat uit een trainingsperiode van 3 maanden in een groep van maximaal 8 personen, allen met chronische longklachten. De training wordt begeleid door een fysiotherapeut, COPD geschoold, welke met de deelnemers testen uitvoert, het programma aanpast en ingrijpt indien nodig.

De trainingen zijn opgebouwd uit afwisselend korte inspanningen en korte pauzes. Hierdoor is het voor iedereen mogelijk om de trainingen op zijn eigen niveau te volgen.

Bij aanvang van de trainingsperiode is er een contact tussen de fysiotherapeut en de longarts dan wel met de longverpleegkundige om belangrijke gegevens en testwaarden door te spreken. Indien er zich tijdens de trainingsperiode bijzonderheden voordoen dan wel bij afsluiting zal dit contact wederom worden opgenomen om het beloop en de resultaten te bespreken.

Ook na afronding van het COPD trainingsprogramma is het belangrijk om het intensiever bewegen vol te blijven houden om de verbeterde conditie te behouden.

De fysiotherapeuten die bij het PMC-Schiedam de COPD-trainingspro-gramma begeleiden zijn: